Чт. Бер 28th, 2024

Перша історична зустріч представників кондитерської галузі Закарпаття відбулась.

13 січня 2022 року, в конференц-холі ” Косино-термал” на території Косинської ТГ відбулась зустріч 26 кондитерів Закарпатської області. Це перша в сучасній історії зустріч, на регіональному рівні виробників кондитерських виробів Закарпаття.

Немає опису.

Чому це важливо? Кондитери Закарпаття формуються смаки тієї частини України яка має найбільшу кондитерську історію, адже саме тут зосередилися традиції най”солодших” європейських країн. За останні 15 років саме закарпатські кондитери України, зробили значний крок у перед, не лише на національному, але й на міжнародному ринку. Нам є на кого рівнятись, так само, як рівняються на нас.

Серед учасників зустрічі, свою думку висловив відомий кондитер Валентин Штефаньо, який відзначив, що ключове завдання, яке ми маємо ставити на обговорення, та побудову дій, це зробити Закарпаття – солодкою столицею України. Це визнає і закарпатець, і гість- покупець, що купує наш продукт.

На зображенні може бути: торт
Торт Валентина Штефаня “Ужгород”

За словами керівника кондитерського дому Ігоря Бондаренко, ми здатні конкурувати на ринку та бути в авангарді української кондитерської галузі, адже Закарпатська область, історично має значно більше кондитерської культури, традицій, через змішання історичних періодів, смаків, пам’яті.

Президент Закарпатської туристичної організації Федір Шандор, запропонував створити асоціацію кондитерів Закарпаття, як важливу платформу обміну інформацією, щоб разом представляти інтереси, формувати культуру споживання, просувати локальні вироби кондитерські, давати поради один одному та разом збільшувати реалізацію продукції, а також спільно просувати бренд “Закарпаття – солодке серце України”.

На зображенні може бути: їжа

Учасниками зборів, а це головні 26 виробників кондитерських виробів Закарпатської області узгоджено ключові позиції, що можуть об’єднати виробників, а саме:

1. Спільні цілі, що стосуються питання розвитку культури виробництва та споживання кондитерських виробів

2. Популяризація гасла “Закарпаття – солодке серце України”

3. Спілкування з питань технології, локальних смаків, сировини та відповідність до традицій

4. Про оцінку праці та цінування праці кондитера

5. Про крафтове виробництво, якість продукції, мистецтво та дизайн, форму та зміст, ідентичність

За словами Олександра Коваля, керівника “Турінформ Закарпаття”, важливо, щоб кожен кондитерський заклад Закарпаття, що виготовляє якісний продукт, став візитівкою свого міста, громади, краю. Ми маємо гордитись цим, важливо, що б місцеві жителі рекомендували солодкі візитівки свого міста, від Ясіня до Ужка.

Всі закарпатці знають, що коли люди йдуть з весілля, святкування, їдуть намзаробітки – у родинах Закарпаття традиційно гостям дають “шетемені”-солодощі. Це традиція яка жила, живе та буде жити.На перших зборах представників кондитерської галузі Закарпаття, домовились про узгодження спільних дій найближчим часом, про вироблення як індивідуальних так і спільних дій, направлених на формування іміджу Закарпаття, як солодке серце України.

Адже тепер вся Україна вже знає бренд: “Закарпаття – солодке серце України”